niedziela, 2 czerwca 2013

Dadu [WINO PÓŁWYTRAWNE, BIAŁE]

wino miodowo-cytrynowePrzed weekendem znajomy polecił mi wino Dadu. Był zachwycony miodowo-cytrynowym smakiem. Stwierdził nawet, że to jedno z ciekawszych win, jakie pił. - Miodowo-cytrynowe? Hmm, koniecznie trzeba to sprawdzić - pomyślałem.






W sklepach można zakupić Dadu półsłodkie lub półwytrawne. W tej drugiej wersji niestety nie zachwyca tak, jak bym sobie tego życzył. Rzekomy miodowo-cytrynowy smak jest mało wyczuwalny. Zamiast tego - zwyczajny winogronowy posmak. I tak bym to wino określił - zwyczajne, niczym nie zaskakujące. Może w wersji półsłodkiej jest doskonałe. Nie wiem, w momencie pisania tego tekstu, jeszcze tego nie sprawdziłem. Półwytrawne niczym się nie wyróżnia.

Natychmiastowe skojarzenie już po pierwszym łyku: Dadu smakuje tak samo, jak białe Imiglykos Cavino. Zastanawiam się, czy potrafiłbym w ogóle rozróżnić te dwa wina. Nie widzę zatem uzasadnienia dla wydania średnio 4 zł więcej na Dadu.

Producent deklaruje, że: wino nadaje się do wszystkich dań z łososiem, bukiet jest aromatyczny, brzoskwiniowo-miodowy, a w smaku są lekko wyczuwalne migdały oraz owoce cytrusowe. Podsumowuję to następująco: dobrze napisane, słabo wyczuwane...


Dadu
wino półwytrawne białe
Rodzaj: półwytrawne
Kolor: białe
Smak: owocowe
Kraj pochodzenia: Portugalia
Objętość: 750 ml
Alkohol: 12 % obj.
Mój rachunek: ok. 24 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz